ХАРМОНИЧНИ АСТРОЛОГИЧНИ АСПЕКТИ ПРЕЗ ЮЛИ

763px-Jacques-Louis_David_-_Mars_desarme_par_Venus

Jacques-Louis David, Mars being disarmed by Venus and the three Graces, 1824

 

Марс и Венера. Голям воден тригон.

На 29 юни приключи ретроградният поход на Марс, започнал на 17 април. Той премина през началните градуси на Стрелец, върна се в Скорпион и сега продължава да е там, постепенно набирайки скорост за движение напред от 23ия му градус. Марс ще възнагради Скорпионите и Овните, защото е техен управител, но също и всички, при които тази планета попада в силни астрологични позиции от наталната карта. Богът на войната бе в необичайно забавено темпо и заедно с ретроградния Плутон от Козирог (бидейки в тригон с него през повечето време), накара доста хора да се изправят на нокти. Ретрограден Марс в собствен знак е сериозно преживяване – мога да го кажа и от личен опит като двоен Скорпион. През изминалия период имахме удивителен синхрон в двете ретроградности – тази на Плутон и на Марс. Плутон тръгна назад 1 ден след Марс и ще се движи по този начин до 26 септември 2016, изминавайки само 2 градуса в Козирог – от 17 до 15. През тези месеци, трансформацията се случи бавно, тежко и неотменимо. Марс бе лишен от обичайните сила, кураж, воля и упоритост, и напълно във властта на Плутон се впусна в скорпионските дълбини, където ще остане до 2 август. Пълното освобождаване от ретроградността ще приключи на 22 август, когато ще продължи пътя си през Стрелец, давайки сила на сферите, управлявани от него. Ще спомена само, че събитията около референдума във Великобритания, както и атентатите на летище „Ататюрк“ (Турция е със слънчев знак Скорпион) бяха директно повлияни от този тандем, като преките резултати от многомесечното напрежение изригнаха в последния ден от марсовата ретроградност. Разбира се, ситуацията бе подгрявана отдавна от тежките квадратури на Уран и Плутон, започнали през 2012. Желателно е да сме осъзнати за знакови събития, когато дадена планета сменя знака си или обръща ход. Важните събития от преди дни не бяха изключение от тази тенденция.

Важен акцент в този анализ е свързан и с началото на Марсовата ретроградност, когато планетата прави впечатляващ съвпад с най-голямата звезда от съзвездието Скорпион – Антарес, ярко червена на цвят и носител на много близки до Марс характеристики. Тя е свързана с интензивност и крайности, със сила и контрол, но също и с честта и славата. Щом Марс тръгва назад от тази точка, това е знак, че сега, на излизане от преизподнята, ефектите е вероятно да бъдат свързани и с постигането на такива резултати – разбира се различни за всеки, според позицията и силата на планетата в наталната карта и дома, където се намира. Това придвижване е било необходимо, за да се възстанови силата и контрола, но и себеуважението и популярността, а защо не и репутацията ни. Очевидно Марс ни е помогнал да постигнем по-дълбоко осъзнаване на трансформацията вътре в самите нас. Но също и как да променим собствените си нагласи към отстояването на позиции, към ценностите и ресурсите, които споделяме с другите, към сексуалността. Сигурно много тайни са били разкрити или в скоро време ще излязат съвсем наяве, дано сме обикнали тъмните си страни и сме излекували вътрешното дете. И всичко това е за добро, защото съвпадът на Антарес и Марс е в компанията на алхимика Плутон. От Козирог той се грижи за структурата, позициите и стабилността в живота ни. И това още по-силно ще се почувства през август, когато Марс ще направи съвпад със Сатурн в Стрелец. Ние все още се намираме в период на фундаментални, но все по-видими промени, произтичащи от най-дълбинни нива.

Добрите новини идват с Венера, която от своя съвпад със Слънцето на 6 юни преминава през една пречистваща златна баня, за да излезе красива и вдъхновена като „Супернова“ (звезда) от невидимостта си. Траекторията й (Венера вече е в Рак) бе скрита за нас и отвъд най-голямата звезда, оставайки в прегръдката на слънцето близо 2 месеца. Ще започнем отново да я виждаме в началото на юли, като на 16, тя ще направи красиво сливане с Меркурий само на половин градус разстояние. През цялата първа половина на месеца, Венера – планетата на висшите идеали, ценности и принципи, музата на красотата, изкуствата и хармонията ще бъде в изключителен синхрон с Марс, помагайки му елегантно да ускори темпото. Тригонът на Венера и Марс (намиращи се съответно в Рак и Скорпион) ще бъде особено благоприятен на 12 юли, когато водната стихия ще донесе вдъхновение и чувства, жизнено неоходими за излекуването на раните. Водната енергия е лечебна, тя работи в астралните нива и ни умиротворява със своята плавност и мекота. Големият воден тригон включва и прекрасни асекти с Нептун от Риби. Вероятно е в края на тази седмица, опозицията Венера – Плутон да предизвика известни разриви във взаимоотношения или тежки разговори по изясняване на позиции, но всичко е за добро. И затова месецът е толкова обещаващ! Специално за Скорпионите, това е най-хармоничният период през годината, когато те ще си поемат глътка въздух след тежките многомесечни вътрешни спадове.

Нептун също е в ретроградност – от 13 юни до 20 ноември 2016. Бавно и достолепно, той се придвижва от 12 до 9 градус в Риби, прибавяйки доза мистична романтика и в най-закоравелите сърца. Тази силна нептунова позиция ще увеличи способността ни да се спускаме в колективното безсъзнателно, откривайки отговори на някои вечни въпроси. Ще сънуваме екзистенциални истини и ще се радваме, че сме се събудили. Намирайки се в знака, който управлява (Риби), тази далечна синя планета ще ни омагьосва с вечността, присъща единствено и само на един идеал. Големият воден тригон ще направи възможна срещата на този идеал с радостта и чара, идващи от децата и семейството (Слънце, Меркурий и Венера в Рак). Но тя ще ни направи и още по-явни лични подаръци. Прероденият Марс ще ни дари с харизма и неустоимо желание за реализация така подходящо за представителите на Скорпион.

И макар, че животът е изтъкан от явни и тайни битки, през юли ще можем за малко да обезоръжим дори боговете. Наслаждавайте се на добрите моменти. Щастливо лято на всички!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s