WESAK

bird_moon

WESAK е най-важният от всички будистки фестивали, който отбелязва раждането, просветлението и смъртта на Буда. Той се празнува винаги на пълнолуние през месеците април или май (в знака на Телец), или през шестия лунен месец от източния календар. Този ден е официален празник за много югоизточно-азиатски страни. Празнува се с многобройни специфични за Изтока ритуали на посвещаване и служене,  благотворителна дейност. На WESAK се правят и дарителски жестове в полза на многобройните будистки монаси и манастири.

Съществуват три големи пролетни фестивала, които застават най-високо в годишния цикъл. Това са Великден (пълнолунието в Овен), Весак (пълнолунието в Телец), и фестивалът на Добрата воля или Великия призив (пълнолунието в Близнаци). Чрез последователната и задълбочена работа в медитация на многобройни групи в целия свят, тези Фестивали сега постигат своя висок смисъл в индивидуалното съзнание на хората. Те представят базисната божествена цел, която ще се установява с помощта на различни институции, които едновременно започват да признават и спазват, всяка по своя начин, уникалното общуване между хората и Бога. Това едновременно признаване е базисно за структурата на новия свят.

Празникът WESAK e велико космологично явление, световно признато от духовните общности като времето на най-сакралните и свети дни в годината. Невероятната мощ на енергията на Шамбала бе проявена на три пъти през миналия век – веднъж по време на Втората световна война, през 1975 г. и през 2000 г. Всеки човек, който се включва в потока на празника WESAK може да се потопи в енергията на „волята да правиш добро” през този период. Всички, принадлежащи към някаква духовна общност чрез медитация по време на фестивала WESAK могат да се превърнат в канал за впечатления на менталния план и да послужат като посредници между Йерархията и човечеството. Това може да стане, ако учениците и работещите за добруването на човечеството в областта на духовността притежават достатъчно чисти енергийни тела, освободени са от високи нива на стрес, прекомерни амбиция, пристрастия и опасения, както и фиксации и ограничения.

Фестивалът WESAK продължава 5 дни. През този период, повече от когато и да било, чрез медитация и подходящо насочване на енергията учениците и работещите за доброто на другите, могат да си сътрудничат с Йерархията в духовния план в името на еволюцията на съзнанието на нашата планета.

Два дни преди пълнолунието е времето за подготовка. Подготвяме се за деня на кулминацията, поддържаме подходяща нагласа и се посвещаваме на другите, в съзвучие сме с духовната вибрация на приближаващия празник. През тези дни сме свръхпроводящи и сръхвъзприемчиви за божествената енергия и посланията, които нашата душа ще приеме в деня на пълнолунието. Това са посланията, с които ще можем да бъдем полезни по-нататък на Духовната Йерархията.

Денят на самото пълнолуние е денят, в който ние ставаме приемащи и пазители на енергията, която получаваме. Само от нашата чистота и извисеност зависи с каква сила ще бъде енергията на WESAK, която бихме могли да удържим. Не бива да търсим обяснения или точни описания на това, което се случва. Нито трябва да очакваме някакви бързи резултати. Тази материя е изключително ефирна. Просто трябва да запазим вътрешния си мир, да останем стабилни и спокойни. В ума си трябва да държим само две мисли: от какво се нуждае човечеството (хората около нас) и как да се превърнем в по-чист групов канал за енергията, която се излива върху нас под „експертното” ръководство на Духовната Йерархия.

Двата дни след пика на пълнолунието са дните за разпространение и разпределение. Това са дните, в които след като сме осмислили добре вътрешния си план, трябва да се обърнем навън към външния свят. Нашите усилия трябва да бъдат насочени към предаване на това количество енергия, което сме усвоили по посока на хората, събитията и обстоятелствата, с които сме свързани. В името на идеята да служим и помагаме за духовното израстване на тези около нас.

Празниците на пролетните пълнолуния имат за цел да направят възможни следните 7 резултата:

  1. На всички ученици и посветени се дава изключителна енергия, сила и мъдрост да продължат да направляват процеса на преустройството.
  2. Волята за Любов ще стимулира добрата воля на всички хора навсякъде по света. Вътрешния стремеж на човечеството да живее заедно съществува, и в този период той получава мощен тласък.
  3. Волята да Действаш ще води интелигентните хора, които имат пред себе си задачата да претворят инициативи, преобразуващи сегашния свят в един нов, по-проспериращ и щастлив свят.
  4. Волята за Сътрудничество е нараснала изключително много в последно време. Хората ще търсят все повече пътя към истинските партньорства като един естествен начин на живот.
  5. Волята за Знание и способността да мислиш правилно и творчески ще се превърне в отличителна черта на цялото човечество. Знанието е пътят към Мъдростта.
  6. Волята за Постоянство и упоритостта ще се превърнат в основни човешки черти, преодоляващи базисния инстинкт за самосъхранение.Това ще доведе до постоянство във волята и упоритост в процеса на разпространение на идеалите, в името на които работят Световните служители.
  7. Волята да Организираш ще продължи да се развива с помощта на вдъхновението на тези Световни служители. Средството ще бъде потенциалът на тяхната Добрата Воля и отговорната добра воля на всички хора.

 

Текстът се базира на текстове от Алис Бейли. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s